Friday, June 13, 2014

G Shock Riseman GW-9200

 Salam hormat dan Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak yang akan hadir tak lama lagi. Sempat juga walaupun dihambat perasaan malas nak menulis berjaya juga aku mengambil gambar-gambar petang semalam sebab jam ni dah ada yang berminat katanya.
 Jam yang dipaparkan kali ini adalah dari model G Shock Riseman GW-9200 dengan kebolehan multiband 6 dan solar. Kalau bukan sebab jam ni hendak dijual rasanya mungkin aku belum lagi ada idea untuk membuat posting terbaru. So anggaplah ini sebagai posting salam perpisahan.
 Kitaran hidup riseman versi yang kedua ini selepas model pertama dulu tu memang tak lekang dengan matahari. Buku manual pon ada menasihatkan supaya jam selalu terdedah pada matahari semaksimum yang mungkin. Mungkin kebolehan mengecas bateri yang ada pada teknologi pada masa tu tidak sehebat sekarang. Tapi ini cuma andaian aku sahaja.
 Pandangan belakang jam riseman yang memiliki gambar naga. Meang buatan Thailand dan belum pernah jumpa yang buatan Japun.
 Menariknya tentang jam ni ialah sebab tali dan bezel telah disalin kepada model versi Riseman GW-9200RDJ-4. Kalau tak silap aku ada sebijik kat ebay sekarang yang harganya mencecah USD888 sebijik !
 Cuma sedikit perbezaan yang original burning red dengan yang ini ialah case protector bawah tu yang ini berwarna kelabu berbanding model burning red selain itu model burning red juga mempunyai push button hitam dan negatif display.
 Tak sah kalau tak ada aksi-aksi berdekatan daun sireh.
 Model ni walaupun kecil tapi hebat. Altimeter, barometer dan termometer semuanya ada di samping fungsi-fungsi asas lain seperti stop watch, world time dan alarm dalam satu saiz yang kompak berbanding model-model G Shock lain yang mempunyai specs yang sama.
 Tak sangka pulak jam ni nak pergi time piala dunia baru nak bermula....
 Antara faktor mengapa model burning red mahal sebab warna merahnya yang membakar. Malangnya gambar-gambar kali ini kurang memuaskan sebab aku memakai fix lens 35mm dan cuba nak snap gambar micro. Tu memang sah-sah namanya malas...hehe
 Lupa pulak. Push button untuk model rising red hitam. tapi aku rasa conversion yang dilakukan boleh tahan sukses. Itulah kelebihan jam G Shock yang boleh sentiasa kelihatan muda bila dipakaikan tali dan bezel baru. Cuma yang tak berapa sedapnya harga bezel dan tali baru boleh mencecah separuh atau kadang-kadang 3/4 daripada harga sebuah jam.
Akhir kata, inilah Riseman kedua yang pernah aku beli dan simpan setakat ini. Pertama yang MIRO oren dan yang ini. Jam riseman memang selesa dipakai dengan saiz yang sederhana dan design yang menawan. Memang antara model G Shock yang selalu berlegar dalam fikiran setiap kali aku search jam di internet. Warna merah walaupun bukan untuk semua peminat memang menawan dan stylo. Jaga diri baik-baik ye sayang. Bye

SOLD - 12.06.2014

5 comments:

  1. Pembeli dia pasti gembira dengan jam ni bro.. Boleh meningkatkan tahap kehenseman hingga 80%..hahaha..tapi jam ni sememangnya cantik dan salah satu ikon gshock di atas muka bumi ini bro

    ReplyDelete
  2. Meter kacak bakal bertambah. Anak suka, ibu pon setuju. Amin

    ReplyDelete
  3. Salam,Mohon Pencerahan Mana Nak Dapatkan BnB Gantian Utk Jam Model Ini..Habih Serata Penang Saya Cari Tp Masih Belum Jumpa..Moga Dapat Membantu..Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zan Troy... band dan bezel gs ni cuba awak surf kat tiktox atau ebay...kalau dikedai barangkali cuma ada tali 5600 atau 6900 aja yang ori setahu saya. Harap dapat membantu

      Delete
  4. Saya ada satu nk beli bnb ataupun tali sahaja dh keluar caj boleh pm 0147452640

    ReplyDelete